Posted by : Unknown Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Φρένο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης βάζει η επιστολή των τραπεζών πιστωτριών της ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,70% οι οποίες τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία που προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Οι δανείστριες τράπεζες της ΔΕΗ απειλούν την εταιρεία με διακοπή πιστοδοτήσεων αφού θίγονται τα συμφέροντά τους από τη διαδικασία που ακολουθείται και βάζει σε κίνδυνο την δυνατότητα της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Η επιστολή που συνυπογράφουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οδήγησε στην αναβολή χθες της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με βασικό θέμα την σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ. Οπως αναφέρεται, με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Οι συστημικές τράπεζες και η Αttica Bank χορήγησαν στη ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2014 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ και, όπως επισημαίνουν, η επιλεγείσα διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως της ΑΔΜΗΕ επηρεάζει έντονα την οικονομική θέση της ΔΕΗ καθόσον συνεπάγεται τη διάθεση ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ, ήτοι της συμμετοχής της στην ΑΔΜΗΕ, άνευ ανταλλάγματος για το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσεως αυτής.

Η παρέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου της ΔΕΗ με τρίτους, εν προκειμένω τις τράπεζες, είτε αλλοιώνοντας υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα τρίτων είτε εμποδίζοντας την ενεργοποίηση τέτοιων δικαιωμάτων, είναι αντισυνταγματική, υποστηρίζουν οι τράπεζες που επικαλούνται την υποχρέωση πίστης έναντι των  μετόχων τους και επιφυλάσσονται για την εξέταση τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ιδίως εάν δεν διαφυλαχθούν τα ήδη υφιστάμενα από τις δανειακές συμβάσεις δικαιώματά τους.

Εχει ενδιαφέρον η αναφορά στην επιστολή της ανάγκης να εντατικοποιήσει η ΔΕΗ τις προσπάθειες για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω μείωσης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και εξόφλησης οφειλών του πελατολογίου της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Archive

Πρωτοσέλιδα

Καιρός

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.

- Copyright © Κεντροδεξιός -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -